Pälsens vardagsskötsel
Yorkshireterriern är liksom alla andra hundar ett pälsdjur. Alla som skaffar sig en york vill ha en hund med mycket päls. De ser framför sig en vacker hund med fin päls, en sådan som de sett på fotografier i hundtidningar eller på någon hundutställning. Det vill att hunden ska ha tjock och lång päls. Men alla yorkar får tyvärr inte en sådan päls. En hunds pälskvalité beror på arvsanlag från båda föräldrarna och ofta även från tidigare generationer. För att pälsen ska bli så bra som möjligt vill jag ge följande råd.
När valpen föds är den släthårig. Efter ca 3-4 veckor ser man att pälsen börjar växa och bli tätare. Det syns först på öronen. Man ska börja kamma och borsta valparna vid tidig ålder. Öronen bör klippas rena från hår när valpen är 5-6 veckor gammal (ca 1/3 till 1/2 örat). Detta ska man fortsätta med så länge hunden lever.
Nu över till den dag då valpen är leveransklar. Den nya ägaren får hem en svart liten nybadad boll som luktar gott. Valpen ska borstas och kammas varje dag. Många hundägare förstår inte varför detta är nödvändigt då den inte är tovig. Förklaringen är att den måste vänjas från början vid att kammas och borstas. Annars kan det bli svårt att få den att acceptera detta när den väl blivit tovig. I värsta fall kan den till och med börja bitas för att slippa undan. Börja därför redan tidigt med att sköta pälsen. Då når man bästa resultatet. Använd kammar och borstar av bästa kvalité, endast det bästa är gott nog.
När du kammar din valp respektive hund ska den ställas på ett bord försett med en bit heltäckningsmatta eller dylikt, så den inte halkar.
Kamma alltid från ryggens mitt och nedåt sidorna, eftersom håret växer nedåt. Kamma aldrig från nacken mot mot svansen. Börja så fort du kan med att kamma en ”mittbena”. Misströsta inte om mittbenan i början försvinner med en gång. Till slut sitter den där den ska. Se till att du kammar ända in från skinnet, så att ev ull försvinner. Annars bildas lätt tovor och du får ingen längd på pälsen.
Kamma och borsta hunden systematiskt. Var du än börjar har ingen betydelse. Själv börjar jag alltid med vänster bakben, nere vid tassen och går uppåt stegvis. Så fortsätter jag med den vänstra sidan av kroppen därefter vänster framtass. Därefter vänder jag på hunden och tar den högra sidan på samma sätt och slutar med huvud och bröst. Nosens hår kammas framåt från ögonen och kinderna fram mot nosspegeln. Vid kamning av hundens bröst ska man vara uppmärksam på tovor i armhålorna, ljumskarna och bakom öronen.
Så snart ”luggen” vuxit ut ska du kamma och sätta upp den med en liten gummisnodd till en söt målarpensel. Det sparar ögonen och håret växer fortare.
Din york behöver badas en gång i vecka i något milt schampo och använd alltid balsam. Däremellan ska hunden duschas, så att inte damm och vägsalt blir kvar i pälsen. Hanhundar bör gärna duschas varje kväll, eftersom urinet fräter på pälsen och bryter av den.
Du måste använda bra verktyg för att lyckas med yorkpälsen. Det finns flera olika sorters kammar och borstar av bra kvalité. Borstarna ska vara av äkta borst på gummibotten.
Hunden ska ALDRIG självtorka, utan efter ett bad ska den först viras in i en frottéhandduk och sedan torkas med hårtork samtidigt som den borstas torr. Var noga med att torka ur öronen med ”tops” eller bomull virad på en öronpincett. Tag också bort hår i öronen med en peang. I samband med bad är det lämpligt att klippa klorna. Om klorna är för långa kan tovor lätt bildas när hunden kliar sig.
Pälskvalitén varierar mellan olika yorkar på samma sätt som människor har olika hårkvalié. En del hundar har tunna och ”flygiga” hårstrån. Andra har grövre och tyngre. Vissa pälsar behöver olja för att växa bra. Alla pälsar behöver god vård för att växa och bli långa. Det du behöver för att lyckas med din yorkpäls är:
Kammar, Spratts nr 70 eller Resco medium, samt Spratts nr 73 för pälsen runt ögonen.
Borste, Hindes äkta svinborst på gummibotten.
Hårtork, som går så tyst som möjligt.
Liten sax med rundade toppar att klippa pälsen på öronen med.
Liten svängd sax att klippa pälsen mellan trampdynorna med.
Schampo och balsam.
Viktigt om klor och tänder
När valparna är mellan 10-14 dagar bör man klippa klorna för första gången med en för ändamålet lämplig sax (ej köks- eller nagelsax). Lämpligt är en liten klotång för katter och smådjur.
Sedan upprepas detta ca var 14:onde dag till dess valpen levereras. Därefter bör klorna klippas varannan vecka under hundens hela liv om inte hunden själv nöter sina klor. Om hunden har sina tummar kvar måste dessa klippas ofta, eftersom hunden inte kan nöta dessa på egen hand då dessa sitter för högt upp på frambenen. De växer i en krok och gör snart att hunden kan få ont i benet.
Underlåter man att sköta hundens klor från det att den är liten, växer pulpan så långt ut att minsta lilla klippning gör att klon blöder. I samband med detta kan hunden få svårt att gå och tassarna får fel form (de spretar med tårna och tassarna blir ej samlade). Se även till att håret mellan trampdynorna klipps bort.
När hunden är ca 14 dagar gammal öppnar sig ögonen (ibland ett i taget). Några dygn senare öppnar sig öronsnäckan och valpen kan höra. När valpen är 5-6 veckor bör man klippa bort håret på öronen både utanpå och inuti, för att öronen ska få lättare att resa sig. Det ska också formklippas så att öronens konturer framträder.
Gör så här:
Örat klipps ned på sidorna ca 2/3 och avslutas uppåt i en spets. Se upp med att ej klippa valpen i ”dubbelörat”. Hela livet rycks allt hår bort i öronsnäckan för att förhindra att fukt och damm ligger kvar. I annat fall uppstår lätt öroninflammation. Verktyg för borttagning av hår i örat är en liten, rak peang.
Vid ca 6-7 veckors ålder får valpen sina mjölktänder. De börjar byta ut sina mjölktänder mot permanenta tänder vid ca 5 månaders ålder och bytet pågår under ca 3-4 månader. Under en period kan de ha dubbla tänder i både under- och överkäke, men det brukar rätta till sig. Det kan hända att hunden inte tappar en del tänder, utan man måste anlita veterinär.
Yorken, såväl som andra dvärghundar, får lätt tandsten och tandlossning är inte ovanligt. Kontrollera därför ofta hundes tänder. Det är lämpligt att göra detta varje gång du badar hunden och klipper klorna på den.
Det finns tandstensskrapor att köpa. Redan när din valp är liten kan du peta den i munnen, vilket underlättar framtida tandstensskrapningar när hunden blivit lite äldre. Försök även med en liten tandborste och glöm inte de tänder som sitter längst bak i munnen. För skötsel av din yorks öron, klor och tänder behöver du:
1 st bra kloklippningssax.
1 st bra sax till öronen.
1 st rak peang att rycka ur hår i öronen med.
1 st tandstensskrapa (sk elefantsnabel)
1 st tandborste.
Text: Irma-Maria Lind från Syts Jubileumshandbok 1987-1996
Utställningsyorken skötsel
Det finns bara en utväg om man vill presentera sin yorkshireterrier i full päls och behäng och det är att lägga upp pälsen i omslag av silkespapper. Detta befrämjar naturligtvis inte själva pälsväxten men förhindrar att hårtopparna bryts av, att pälsen tovar sig samt att pälsen samlar på sig smuts som vid borstning nöter av pälsen.
Det är i flesta fall möjligt att få kroppspälsen govlång men den fulla längden på huvudets behäng (mustascher och skägg) kan endast får genom genom uppläggning. I vilket fall måste man komma ihåg att yorkshireterriern är en mycket aktiv hund. Yorken behöver frisk luft och motion för att utvecklas väl. Med sin päls upprullad kan han motioneras i större frihet, vilket är viktigt även hos utställningshunden med tanke på rörelser och muskulatur. Promenader i frihet utan upprullad päls innebär timmar av arbete för att reda ut och rensa pälsen från skräp. Detta kan man under inga omständigheter ske utan att man skadar pälsen.
Innan man börjar lägga upp sin hunds päls måste man veta exakt hur detta ska göras. Felaktig uppläggning besvärar hunden och gör mer skada än nytta. Det bästa sättet att lära är naturligtvis genom en demonstration av en kunnig person. Det är i själva verket uppfödarens skyldighet att instruera valpköparen om hur den blivande utställningshunden måste skötas för att den ska bli en värdig representant för rasen.
Som ett riktmärke kan nämnas att en yorkshireterrier med rätt silkig pälskvalitét behöver ca 2 år för att få full längd på kroppspälsen. Huvudbehängen (mustascher och skägg) behöver ytterligare tid eller ca 4 år för att nå golvlängd.
Text: Leena Kaplas