Rasinformation

Enkel rasbeskrivning Yorkshireterriern är en dvärghund som numera tillhör terriergruppen. Den ska vara kvadratisk, ha en stram hållning och ett högburet huvud och ha en självmedveten uppsyn.

Den silkeslena pälsen ska vara lång och rak. Den kammas med en bena som sträcker sig från huvudet till svansspetsen. Yorken har två väl avgränsade färger, stålblå och en gyllene tanfärg. Den stålblå ska sträcka sig från nackknölen till svansspetsen. På huvud, ben och front ska färgen vara en gyllene tanfärg. Huvudets hår ska vara ljusast på hjässan, mörkare på sidorna och mörkast på öronen.

Rasen är konstruerad för drygt 100 år sedan, efter ett hemligt recept. Man kan utgå ifrån att det finns inslag av nord-engelska terrierraser såsom Skye- och Manchesterterrier.

Yorken är en pigg, lekfull och nyfiken liten hund, som fullkomligt står på tå för att vara sin ägare till lags, om den får rätt uppfostran. Vikten får enligt standarden vara max 3,2 kg.

Yorkshireterriern kräver inga långa promenader i ur och skur, men därmed är det inte sagt att den ogillar att vara ute. Sol och frisk luft är bra för både två och fyrbenta vänner.

Pälsen borstas och kammas varje dag. Ett bad en gång i veckan med ett milt schampo och balsam är att rekommendera, eftersom en smutsig päls bryts sönder och ser risig ut. Öronen ska trimmas och tassar rundklippas.

Den idealiske yorkägaren kan bo på landet såväl som i staden, ha villa eller lägenhet, vara gammal eller ung. För små barn kan däremot vara ett problem, då Yorken själv kan komma till skada på grund av sin litenhet och små barns oförstånd.