Årets bruksyork

Årets bruksyork 2017

LP I & II Footprints Gregersson

Åzzy är uppflyttad till högre klass spår i bruks!

Den 30 april 2017 var Åzzy och jag ute och tävlade i bruksprov, spår lägre klass.

Det innebär att Åzzy ska gå 1000 meter, alltså 1 km i skog i detta fall och plocka upp eller markera 8 pinnar som en annan person lagt ut och som gått spåret drygt en timma innan vi får gå spåret. (Pinnarna är ca 8 cm långa och 1 cm tjocka. Reds anm.)

Påsläppet på spåret kontrolleras och bedöms av två domare, för att se att hunden är intresserad av sitt spår och i Åzzys fall var det inga problem. Hunden ska följa spåret rakt ut i en sträcka på max 100 meter sen kommer en vinkel, antingen åt höger eller vänster och så bär det oftast av in i skogen.

Åzzy spårade fint och hittade två pinnar så han hade nog gått 350 meter när han plötsligt tvärnitade. Man ser verkligen på honom att något/någon varit här. Vildsvin tänkte jag eller kanske en annan hund???

Jag försökte få Åzzy på spåret igen, men det fungerade inte. Efter en stund ringer min mobiltelefon. Det visar sig att hunden och föraren på spåret bredvid kommit in på

Åzzys spår och plockat våra resterande pinnar.

Inte undra på att Åzzy tvärnitade, han kände ju att någon annan varit på hans spår. Jaha…tänkte jag, det var den tävlingen det. Vi fick, enligt reglerna, gå ett nytt spår på 1000 meter. Hur skulle detta gå? Vi hade ju redan varit i skogen en bra stund. Tillbaka till klubben. Någon annan gick ett reservspår och vi skulle vänta på liggtiden en timma. Tänk att han fixade, och även jag, att ladda om och spåra ett nytt spår på 1000 meter på 18 minuter!

Tror ingen, varken jag eller andra tävlande och framförallt domarna, trodde detta skulle funka! Sånt drag i linan på denna lilla hund. Fantastiskt! Han fick 7 pinnar på spåret. Tillbaka till klubben och omgående förbereda oss för lydnaden.

Jag hann knappt att tänka. Lydnaden gick väldigt bra. Linförighet, framförgående, platsläggande, inkallande, krypande, apportering och hopp över hinder.

5 stycken 10:or i betyg av 7 moment. (Maxbetyg i varje moment är 10! Reds anm.)

Så stolt över Åzzy!

Annelie Blom och Footprints Gregersson

Bruksprov arrangeras av Svenska Brukshundklubben och dess olika lokala klubbar. I bruks börjar alla i appellklass, därefter följer lägre, högre och elitklass, som man får tävla i när/om man fått tillräckligt många poäng på en tävling och därmed blivit uppflyttad. Några yorkar har under åren tävlat i appellklass, men ingen har hittills lyckats i lägre klass och än mindre blivit uppflyttad till högre. Inte förrän Åssy och Annelie nu lyckats med denna bedrift. Stort grattis! Red.

 

Årets bruksyork 2016

LP I, LP II Footprints Gregersson ”Åssy”

Årets bruksyork 2015

LP I Footprints Gregersson ”Åssy”

Uppfödare Anita Skoglund
Ägare och förare: Annelie Blom