Årets rallylydnadsyork

Tävlingen ”Årets Rallylydnadsyork” instiftades 2011.

 

Årets Rallylydnadsyork 2017

RLD N, RLD F Footprints Special Sunshine “Cilla”

Uppfödare Anita Skoglund
Ägare Anita Skoglund

Dottern brädade sin far under 2017. Förra året var det Muffin, RLD A, F, N, SE VCH Footprints Special Morning, som tog hem titeln Årets Rallylydnadsyork. Men 2017 var det dottern Cillas tur, RLD N, RLD F  Footprints Special Sunshine.

Cilla är betydligt mera följsam och uppmärksam än Muffin. Hon söker hela tiden kontakt och vill samarbeta – Muffin har alltid en del annat som också måste undersökas, även när det är tävling.

Cilla är nu drygt två år och under 2017 tävlade vi huvudsakligen i nybörjarklassen. Först under senhösten tyckte jag att hon var mogen att gå upp till fortsättnings-klass. Visserligen hade hon kvalificerat sig för den redan under våren, men jag är alltid lite skeptisk mot att skynda för fort, det kan straffa sig i längden. Och så länge man inte startat i en högre klass får man fortsätta i den lägre så länge man vill.

I november tävlade vi i en bra inomhushall strax utanför Ulricehamn. Varmt och skönt, och torrt och behagligt underlag att gå på. Cilla fungerade bra i hallen och vi startade i två klasser samma dag. Hon fick riktigt höga poäng i bägge klasserna och det kändes mycket positivt och bra. Lite senare fick hon även det tredje kvalifi-cerande resultatet i fortsättningsklassen och får nu starta i avancerad klass.

Nu tränar vi vidare och har börjat öva på högerhandling så smått. I de två högsta klasserna ska ju hunden kunna utföra momenten på såväl höger som vänster sida av föraren.

Några nya svåra moment är bland annat att hunden ska backa, och att hon själv ska gå framåt till en kon som står cirka 2-5 meter framför skylten, medan föraren stannar kvar. Där ska hunden sedan bli stående tills

föraren hämtar upp den och sen går man vidare tillsammans till nästa skylt. Även inkallning från sittande, liggande och stående tillkommer, så vi har lite att träna på.

Under året har Cilla även deltagit i och genomfört BPH, Beteende- och Person-lighetsbeskrivning Hund. Hon tyckte det var rätt kul och blev inte bekymrad av vare sig figuren som hoppade upp eller skramlet. Hon gick bara dit och kollade vad det var som hände. Att gå på konstiga underlag tyckte hon var som att springa i skogen, dvs bara kul, och den främmande personen var också ok att hälsa på. Skotten tog hon inte någon notis om, hon bara konstaterade att någon sköt och så var det bra med det. Härligt med en så stabil och trygg york!                           

Anita Skoglund & Cilla

I rallylydnad tävlas i fyra klasser, med start i nybörjarklass, där hunden ska vara kopplad. Sedan följer fortsättningsklass, avancerad och mästarklass. I de två högsta klasserna ska hunden kunna utföra alla moment i både vänster- och högerhandling. Tre godkända (kvalificerande) resultat krävs för uppflyttning till högre klass. RLCH utdelas i mästarklass efter tre resultat på minst 90 av 100 poäng.

 

Årets Rallylydnadsyork 2016

ÅRETS RALLYLYDNADSYORK & VILTSPÅRYORK 2016 SE VCH, RLD A, RLD F, RLD N Footprints Special Morning ”Muffin”

 

Uppfödare Anita Skoglund
Ägare Anita Skoglund

 

Årets Rallylydnadsyork 2015

RLD F RLD N SE VCH Mina Yorkar Tummelisa – Lizzie

Uppfödare: Majvor Julin
Ägare och förare: Anna Nilsson

 

 

 

 

2. RLD F, RLD N Footprints Special Morning ”Muffin” uppf äg o fö Anita Skoglund

3. RLD N, FD I, FD II Footprints Zara ”Lyxz” äg o fö Sofia Angleby

4. RLD N Oviksfjällens Big Boss ”Bosse” äg o fö Josefine Strandberg

Årets Rallylydnadsyork 2014

RLD N RLD F SE UCH SE VCH
Footprints Morning Storm – Myrra

Uppfödare, ägare och förare: Anita Skoglund

 

 

 

 

2. RLD N Footprints Special Morning – Muffin

Uppfödare, ägare och förare: Anita Skoglund

3. SE VCH Mina Yorkar Tummelisa – Lizzie

Uppfödare: Majvor Julin
Ägare och förare: Anna Nilsson

4. FD I, FD II Footprints Zara – Lyxz

Uppfödare: Anita Skoglund
Ägare och förare: Sofia Angleby

Årets Rallylydnadsyork 2013

RLD N RLD F SE UCH SE VCH
Footprints Morning Storm – Myrra

Uppfödare och ägare: Anita Skoglund

 

 

 

 

2. RLD N SE UCH Footprints Autumn Dream – Helge
Uppfödare och ägare: Anita Skoglund

3. Mina Yorkar Tummelisa – Lizzie
Uppfödare: Majvor Julin
Ägare: Anna Nilsson

4. Footprints Gregersson – Åssy
Uppfödare: Anita Skoglund
Ägare: Annelie Blom

Årets Rallylydnadsyork 2011 & 2012

RLD F Rosengårdens Morning Star – Ottilia

Uppfödare: Katrin Karlsson
Ägare: Vibeke Hällqvist